Aydın İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği

Tarımsal Üretimde Sorun ve Çözümler

Aydın bölgesine ait üretimi yapılan küçükbaş yetiştiriciliği birçok çeşitli ırklara ev sahipliğini kolaylıkla yapabildiğinden ülkemiz açısından küçümsenmeyecek bir öneme sahiptir. Bununla birlikte ülkemizde olduğu gibi her geçen gün ilimizde de küçükbaş hayvancılık üretimi (et, süt, yapağı) azalmaktadır. Bunun sebeplerinden birisi günümüzde tarımsal girdilere yönelik yapılan çalışmalarda mera alanlarımızın küçükbaş yetiştiriciliğinde tam anlamıyla kullanılamaması ve mera alanlarının günden güne azaldığı anlamına gelmektedir. Böylelikle Aydın’ daki çobanlar bir başka il sınırlarına veya bölgelere göç ederek yani şartlarını zorlayarak hayvancılık yapmaya çalışmaktadır. Ortaya çıkan sorun iller arası göçer hayvancılığı kapsayan mera komisyon kararlarının birbirine uyumsuzluğu ve ortak kararların illere yansıtılamamasıdır. Ege bölgesine bağlı veya bölgeler arasında göçer küçükbaş hayvancılığı esas alınarak ortak bir karara varılması genel olarak problemlerin çözümüne yardımcı olacaktır.

Aydin ilinde koyun ve keçi yetiştiriciliği yapan üretici anlamında birçok kişi bu işi geleneksel hale getirerek nesilden nesile aynı düzende devam ederek küçükbaş yetiştiriciliği yapmaktadır. Fakat küçükbaş hayvancılık yapanların günümüz teknolojilerinden faydalanacağı imkanlarının olmaması oldukça üzücüdür. Elektrik su televizyon çamaşır makinesi vb… gibi günümüz teknolojilerini üreticilerimizin kullanamadığı yerler bulunmaktadır. Bu problemlere yönelik çözümlerde üreticilerimizin imkanlarının artması kara düzen hayvancılığın artmasında daha etkili olacaktır.

Anaç Koyun Keçi Güncelleme işlemleri 2 Eylül-1 Kasım tarihleri arasında olduğundan Bakanlık tarafından verilen destek Mayıs ayı sonu Haziran ayının başını bulmaktadır. Küçükbaş Üreticisi Ocak ve Şubat aylarında maddi bakımdan sıkıntı yaşamaktadır. Bu yüzden BakanlıkDesteği Çalışma Takvimi gözden geçirilerek desteklerin Ocak ayı sonu Şubat ayı başında ödenmesi Üreticiyi maddi sıkıntıdan kurtaracaktır.

Aydın ilinde göçer hayvancılığın olması ve ulaşım zorluğundan dolayı Anaç Koyun Keçi Güncellemelerini birtakım sıkıntılardan yaptıramayıp mağdur olan üreticiler için geçen yıl olduğu gibi ek sürenin verilmesi birçok sorunu ortadan kaldıracaktır.

Anaç Koyun Keçi Küpe Desteğinin artırılarak damızlık kuzulara ve oğlaklara destek verilmesi üreticiyi maddi açıdan rahatlatacaktır.

Kuzu ve oğlak kesimlerinin belirli kriterlere istinaden kırmızı et desteğinin verilmesi üreticiye önemli destek sağlayacaktır.

Süt desteğinin artırılarak bilinçli üreticiye ulaşılması, süt sağımının hijyen koşullarında yapılması ve faturalı süt satışının sağlanması üreticiye önemli katkı sağlayacaktır.

Yorumlar kapatıldı.